Tisztelt Lakosság!

Szabadkígyós és Újkígyós területén az orvosi ügyeletet már több mint 20 éve a két település háziorvosai látják el. Néhány hónappal ezelőtt azonban ismertté vált, hogy az ügyelet jelen formájában való közreműködés tulajdonképpen mind a négy orvosunknak nagyon megterhelő. Hiszen hétről hétre hétfőtől csütörtökig a rendelési idő után vár rájuk egy 15 órás ügyelet, majd másnap újra a rendelés. A hétvégi ügyelet pedig egy orvosnak 63 órás folyamatos készenlétet jelent, péntek délután 17 órától hétfő reggel 8 óráig.

Szabadkígyós lakossága tehát 2017. november 1. napjától a békéscsabai ügyelethez tartozik!
Lakossági tájékoztató a békéscsabai felnőtt és gyermek háziorvosi ügyelet működési rendjéről, feladatköréről:
Felnőtt ügyelet:
Helyszín: Békéscsaba, Gyulai út 18.
Réthy Pál Kórház Rendelőintézet
Belgyógyászati tömb, Földszint
Telefonszám: 06 66/555-424
Gyermek ügyelet:
Helyszín: Békéscsaba, Gyulai út 18.
Réthy Pál Kórház Rendelőintézet
Belgyógyászati tömb, Földszint
Telefonszám: 06 66/555-362
Mindkét ügyelet a Réthy Pál Kórház központi telefonszámain keresztül is elérhető: 06 66/441-411, 06 66/555-555

A békéscsabai felnőtt és gyermek háziorvosi ügyelet a Csaba Ügyeleti Kft. irányítása alatt működik. Az ügyeleti rendelők a Réthy Pál Kórház épületében találhatók.

Az ügyeleti idő munkanapokon 16-08 óráig, munkaszüneti napokon 08-08 óráig tart. A felnőtt ügyeleten, munkanapokon és munkaszüneti napokon 16-08 óráig 1 ügyeletes nővér, munkaszüneti napokon 08-16 óráig 2 ügyeletes orvos és 1 ügyeletes nővér végzi a betegellátást, míg a gyermek ügyeleten az ügyelet teljes időtartalma alatt 1 orvos és 1 nővér teljesít szolgálatot. A területi feladatok ellátásához ügyeletes gépkocsi és gépkocsivezető áll rendelkezésre.

járóbetegek fogadása az ügyeleti vizsgálóhelységekben történik, amelyet a rászorulók közvetlenül felkereshetnek, de egy részük a kórházi Sürgősségi Betegellátó Osztályról (SBO) kerül átirányításra, amennyiben állapotuk vélhetően lehetővé teszi a probléma alapellátási szintű megoldását. A fekvőbetegekhez történő kihívás részében a hozzátartozó által személyesen, részben telefonhívás útján kerülhet bejelentésre. Az ügyeletes orvos megítélése alapján a járó- és fekvőbetegek vagy saját hatáskörben kerülnek végleges ellátásra, vagy állapotuk súlyosságától függően tovább irányításra kerülnek az SBO-ra, szükség esetén a mentőszolgálat közreműködésével.

többszintű, többszereplős sürgősségi ellátás összehangolt működésének célja, hogy minden beteg az állapotának megfelelő legoptimálisabb helyen és időben részesüljön sürgősségi ellátásban. Ehhez szükség van arra, hogy mindenki csak indokolt esetben vegye igénybe a sürgősségi ellátást. A háziorvosi ügyelet fő feladata az alapszintű sürgősségi ellátás. Ez azt jelenti, hogy elsősorban azoknak a háziorvosi teendőknek a rendelési időn kívüli ellátásra szerveződött, amelynek a következő rendelési időig nem halaszthatók, vagyis nem feladata pl. a régóta fennálló, krónikus panaszok kivizsgálása vagy a folyamatosan szedett gyógyszerek felírása. A sürgősségi eseteknek sokféle formája van, ezek közül a háziorvosi ügyelet általában azokat képes saját hatáskörében véglegesen ellátni, amelyek néhány órán belüli, de nem azonnali ellátási igényelnek. Az azonnali ellátást igénylő esetek – ezek jelentős része a laikus számára is nyilvánvaló módon ebbe a kategóriába tartozik, pl. balesetek, heveny vérzéses állapotok, eszméletvesztés, mellkasi szorító fájdalom – alapvetően a mentőszolgálat és az SBO közreműködését igénylik, ezért, ha azonnali ellátás szükségessége merül fel – az időveszteség elkerülése érdekében – az OMSZ értesítése vagy az SBO közvetlen felkeresése célszerű.

Zatykó Katalin jegyző

Kategóriák: Orvosi ügyelet