2021. évi hulladékgyűjtési naptár – Szabadkígyós Dareh

Tisztelt Szabadkígyósi Ingatlanhasználó!

Békés megyében az ingatlanhasználók által kötelezően igénybeveendő hulladékgazdálkodási közszolgáltatást a DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. látja el.

A közszolgáltatásban biztosított házhoz menő hulladékgyűjtés és szállítás 2021 évben tervezett rendjét, naptári formában a 2020. IV. negyedéves hulladékgazdálkodási számla mellékleteként megküldjük. Tájékoztatjuk, hogy amennyiben a tervezettől eltérünk, előzetesen értesítjük a Tisztelt Ingatlanhasználókat a www.dareh.hu honlapunkon.

A naptár szín-jelöléseinek magyarázata:

A négyzetekben található jelölések, a körzetszámra utalnak. Az egyes települések körzetbeosztásáról (utcalisták) szóló részletes információk a www.dareh.hu oldalon az „Ürítési naptár” hulladék gyűjtése-és szállítása aloldalain találhatóak meg. Kérjük, hulladék fajtánként tekintsék át a körzetek beosztását, mivel azok eltérhetnek. A zöldhulladék gyűjtésére gyűjtőpontokat jelöltünk ki (a házhoz menü gyűjtés mellett), amelyekről részletes információk találhatóak a www.dareh.hu „Ürítési naptár” hulladék gyűjtése-és szállítása aloldalon.

Kérjük, hogy a kukákat rendeltetésszerűen szíveskedjen használni!

– Szelektív hulladék: kiöblített/szennyeződésmentes: PET palack, műanyag flakon (pl. mosószeres, öblítős, stb.), műanyag zacskó, műanyag fólia, fém konzervdoboz, üdítős doboz (pl. tetrapack), üres fémflakon, kartondoboz, újságpapír, irodai papírhulladék.

– Zöldhulladék: lakossági, nem mezőgazdasági tevékenységből származó zöldhulladék (pl. falevél, fű, gally) szállítási naponként legfeljebb kb. 240 liter/ingatlan.

– Kommunális hulladék: minden háztartásban képződő egyéb hulladék, kivéve: gumiabroncs, veszélyes hulladék, elektronikai hulladék.

– Lom hulladék: a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladék.

Kérjük, hogy a kukát, minden esetben reggel 6:00 óráig szíveskedjen megfelelő állapotban az ingatlan elé, vagy gyűjtőpontra kihelyezni.

A természetes személy ingatlanhasználó (lakosság) ügyfélszolgálaton benyújtott kérelmére, ingyenesen biztosítunk szelektív kukát és komposztáló edényeket, ill. díj ellenében zsákokat a kommunális többlet hulladékhoz. Védje a környezetet Ön is! Szelektáljon! Komposztáljon!

Tájékoztatjuk, hogy a szabadkígyósi lakosságnak lehetőségében áll igénybe venni a közszolgáltatásban üzemeltetett Gyulai hulladékgyűjtő udvart.

Hulladékgyűjtő udvar címe:
5700 Gyula, Külterület 0567/1/c hrsz. (Kígyósi út)

Az igénybevétel részletes feltételeiről, a hulladékgyűjtő udvar nyitva tartási rendjéről és az udvaron leadható hulladékok típusáról és mennyiségéről, honlapunkon, a „Létesítmények/Hulladékgyűjtő udvarok” menüpont alatt nyújtunk tájékoztatást.

A közszolgáltatással kapcsolatos hivatalos és részletes információk (pl. lomtalanítási akció, változás az ürítési naptárban, stb.) minden esetben a www.dareh.hu oldalon találhatóak.

Elérhetőségeink:

Központi ügyfélszolgálat címe:
5600 Békéscsaba, Kinizsi u. 4-6.

Telefon:
+36 66/447-150

E-mail:
ugyfelszolgalat@grnkft.hu – lakossági ügyintézés
(pl.: számlaügyintézés, egyenleglekérdezés, szüneteltetés, adatmódosítás)

uzletiugyfel@grnkft.hu közületek – gazdálkodó szervezetek ügyintézése (pl.: szerződéskötés, számlaügyintézés, egyenleglekérdezés)

szallitasi-informaciok@grnkft.hu – hulladékszállítással kapcsolatos információk

Ügyfélfogadási rend:
Hétfő és Szerda:    8:00-15:00;
Csütörtök:               7:00-19:00
Kedd és Péntek:     ZÁRVA

Helyi ügyfélkapcsolati irodák:
https://www.dareh.hu/ „Ügyintézés/Ügyfélszolgálat” menüpont

Együttműködését ezúton is köszönjük!

DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Tisztelt Ügyfeleink!

A járványügyi helyzetre való tekintettel kérjük Ügyfeleinket, hogy a személyes ügyintézés helyett ügyeiket elsődlegesen telefonon, elektronikus formában, vagy postai úton intézzék. 

Központi Ügyfélszolgálat elérhetősége:

Postacím: 5600 Békéscsaba, Kinizsi u. 4-6.
Telefon: +36 66/447-150

– hulladékszállítással kapcsolatos kérdések, információk kezelése (hulladékszállítás rendje, hulladékszállítás áthelyezése, hulladékszállítás elmaradása): szallitasi-informaciok@grnkft.hu

– lakossági ügyfeleink számára ( pld.: adásvétel bejelentése, szüneteltetési kérelmek, átírási kérelmek) és egyéb, általános információk (pld. fizetési felszólításokkal kapcsolatos adategyeztetés, egyenleglekérdezés, edényméret változtatás) kezelése: ugyfelszolgalat@grnkft.hu

– közületi ügyfeleink részére (szerződésekkel, szerződéses feltételekkel, közületi számlákkal, egyenleglekérdezéssel, edényméret változtatással kapcsolatos kérdések, információk kezelése): uzletiugyfel@grnkft.hu

Megértésüket köszönjük!

DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt.

TÁJÉKOZTATÓ A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTŐ EDÉNYEK ÁTVÉTELÉRŐL

Tájékoztatjuk a szabadkígyósi lakosokat, hogy a szelektív hulladék gyűjtésére szolgáló edények a Szabadkígyósi Polgármesteri Hivatal titkárságán igényelhetők Az edény igényléséhez személyi igazolvány és lakcímet igazoló hatósági igazolvány szükséges. Az edény átvétele és ürítése díjmentes. Háztartásonként egy edény igényelhető. A szelektív hulladékgyűjtő edény átvételére jogosult minden szabadkígyósi lakos. A gyűjtő edények a közszolgáltató (DAREH Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt) tulajdonában vannak, és ha valamilyen okból megszűnik a közszolgáltatás igénybevétele, azokat vissza kell adni a tulajdonos részére. A sárga színű tartály a háztartásokban keletkező papír, műanyag és fém hulladék gyűjtésére szolgál. A vegyes hulladékot továbbra is az eddig használt hulladékgyűjtő edényben kell gyűjteni, és kihelyezni a közterületre az eddig megszokott szállítási napokon.

Elhelyezhető benne:

 • újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapírok, csomagolópapírok, kartondobozok, kiöblített italos kartondobozok (pl. tejes-, gyümölcsleves dobozok),
 • üdítős és ásványvizes PET palackok, kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai (pl. samponos, habfürdős flakonok),
 • háztartásban előforduló tiszta fóliák (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák), kimosott tejes-, joghurtos poharak,
 • különféle háztartási fémhulladékok és fémdobozok (italos-, és konzervdobozok).

A dobozokat, flakonokat lapítva kell az edénybe helyezni, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak, ezáltal minél több hulladék férjen a tartályba.

Kérjük, NE dobjanak bele:

 • élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papírzsebkendőt, szalvétát,
 • zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt,
 • CD lemezt, magnó- és videókazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), mert az újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott!
 • A fémhulladékok esetében fontos, hogy azok kiöblítve, tisztán kerüljenek a tartályba.

A tartályt nem ürítik ki abban az esetben, ha az települési szilárd hulladékot is tartalmaz! Ilyen esetben átválogatásra vonatkozó felhívást hagynak a helyszínen, és a tartályok tartalmának rendbetételéről, a nem odaillő hulladék kezeléséről az ingatlan tulajdonosának, vagy a lakóház kezelőjének kell gondoskodni.

TÁJÉKOZTATÓ A KOMPOSZTÁLÓ EDÉNYEK ÁTVÉTELÉRŐL

Tájékoztatjuk a szabadkígyósi lakosokat, hogy a komposztáló edények a Szabadkígyósi Polgármesteri Hivatal titkárságán igényelhetők. Az edény igényléséhez személyi igazolvány és lakcímet igazoló hatósági igazolvány szükséges.

Az edény igénylése és házhoz történő kiszállítása díjmentes.

Tájékoztatjuk a lakosokat, hogy amennyiben a komposztálás mellett döntenek, abban az esetben a kész komposzt elhelyezéséről saját maguknak kell gondoskodniuk.

Háztartásonként egy edény igényelhető. A komposztáló edény igénylésére jogosult minden szabadkígyósi lakos. Az edények a közszolgáltató (DAREH Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt) tulajdonában vannak, és ha valamilyen okból megszűnik a közszolgáltatás igénybevétele, azokat vissza kell adni a tulajdonos részére.

A fekete színű tartály a háztartásokban keletkező szerves hulladékok gyűjtésére szolgál. Használata azoknak ajánlott, akik növényt termesztenek, konyhakertet, virágágyást tartanak fenn. A komposztálással jó szervestrágya készíthető. A komposztálás olyan eljárás, amelyben a szerves hulladékból a lebomlási folyamatok során szerves anyag keletkezik, mely a talajba visszajuttatva javítja a talaj termőképességét és tápanyagutánpótlást nyújt a növények számára. Az edényt nem szabad folyamatos napsugárzásnak kitenni, mert hamar kiszárad, és lassul a lebomlás folyamata, valamint esővédett helyen kell tárolni, mert a túl sok nedvesség a korhadás és lebomlás helyett rothadást idéz elő. A komposztálóba rétegesen kell elhelyezni az anyagokat, így az edény belsejét könnyebben átjárja a levegő, és gyorsabban létrejön a komposzt. A komposztot időnként át kell forgatni, a láda alá nem helyezhető semmiféle borítás. A hulladékot aprítva kell a komposztálóba helyezni, és az elkészült komposztot felhasználás előtt át kell rostálni.

Mit helyezhetünk a komposztálóba:

Háztartásból:

 • Nyers zöldségek, levelek konyhai feldolgozásból
 • Gyümölcsök, magok, gyümölcshéj
 • Olajos magvak
 • Nyers gabona és liszt
 • Kávé, tea (akár szűrőpapírral együtt)
 • Fűszer és gyógynövények
 • Tojáshéj
 • Növényevő állatok ürüléke
 • Natúr papíráruk (pl. tojástartó, karton) – korlátozott mennyiségben

Kertből:

 • Lomb korlátlan mennyiségben, kivéve diófa
 • Levágott fű, lehetőleg kiszárítva, előrohasztva 
 • Apró gallyak felaprítva, vékony rétegben
 • Faforgács, gallyak, ágak (aprítás után)
 • Fahamu, de csak a fa hamuja (szén, vagy gyújtóspapír hamuja nem kerülhet bele)

Mit nem helyezhetünk a komposztálóba:

Háztartásból:

 • Nem tisztán növényi ételmaradékok
 • Hús, csont, állati eredetű zsiradék
 • Záptojás
 • Cigarettacsikk
 • Pelenka
 • Gyógyszerek, vegyszerek, veszélyes hulladékok
 • Fémek, üvegek, műanyagok
 • Festett és/vagy fehérített papírok (pl. magazinok)
 • Állati tetemek
 • Húsevő állatok ürüléke

Kertből:

 • Fenyőfa tűlevelek és ágak, tuja jellegű növények levelei, ágai
 • Építési törmelék
 • Kövek
 • Tégladarabok, cserépdarabok
Holler Box