LOMTALANÍTÁS SZABADKÍGYÓSON

Tisztelt Ingatlanhasználók!

A DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. tisztelettel tájékoztatja Önöket, hogy társaságunk az önkormányzattal együttműködve 2020. évben – a pandémia miatt elmaradt lomtalanítást 2020. június 27-én pótolja.

A hatósági házi karantén alatt álló ingatlanoktól nem szállítjuk el a lomhulladékot, ezért kérjük, hogy ne helyezzék ki!

A lomtalanítás alkalmával a háztartásban feleslegessé vált nagyobb darabos hulladékokat (amelyek méreteik miatt nem rakhatók a hulladékgyűjtő-edénybe) gyűjti össze és szállítja el.

Kérjük, hogy a lom kihelyezésénél szíveskedjenek tekintettel lenni arra, hogy a kihelyezett lom mérete akkora legyen, hogy azokat a munkatársaink kézi erővel meg tudják emelni és be tudják helyezni a hulladékgyűjtő járműbe (100 cm x 100 cm x 80 cm).

A lomtalanítás alkalmával az alábbi hulladékok nem kerülnek elszállításra:

 • kommunális hulladék,
 • elkülönítetten gyűjtött üveg-, papír, műanyag- és fémhulladék (szelektív hulladék)
 • zöldhulladék (ág, nyesedék, lomb, fű),
 • építési törmelék (pl. kád, wc-csésze, sitt, stb., síküveg, ablakkeret üveggel),
 • fénycső
 • gyógyszerhulladék,
 • elektromos háztartási eszköz, elektronikai hulladék,
 • gumiabroncs,
 • veszélyes és különleges kezelést igénylő hulladék (akkumulátor, festék, fáradt olaj, hígító, növény-védőszer, szárazelem, stb.)
 • szénpor, hamu, salak, föld, trágya, állati hulladék,
 • ipari, mezőgazdasági, szolgáltatási tevékenység következtében keletkezett termelési hulladék, sütőolaj, sütőzsiradék.

Az el nem szállítható hulladékok leadhatóak:

 • egyes hulladéktípusok esetében a Társaságunk által üzemeltetett hulladékgyűjtő udvarokon,
 • a közszolgáltató által nem gyűjthető hulladékok esetében, más vállalkozás által üzemeltetett hulladékudvarokon.

Kérjük, hogy az elszállításra váró lomot reggel 06:00 óráig helyezzék ki az ingatlan elé!

A lomtalanítással és a közszolgáltatással kapcsolatos részletes információk a www.dareh.hu oldalon érhetőek el.

Együttműködésüket ezúton is köszönjük!

DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt.

ÜGYFÉLFOGADÁS RENDJE 
– Szabadkígyós-
– hulladékszállítás –

Ügyfélkapcsolati pont helyszíne:

5712 Szabadkígyós, Kossuth tér 7.
Polgármesteri Hivatal épületében

Ügyfélfogadási idő: 

2020. június

Nap megnevezése

Időpont

8.

Hétfő

10:45-12:45h

Ügyfélszolgálati időn kívül az alábbi központi elérhetőségeken várjuk megkeresését:

Telefonon: +36/66/447-150

E-mail-ben: ugyfelszolgalat@grnkft.hu

Személyesen vagy postai úton: 5600 Békéscsaba, Kinizsi u. 4-6. (hétfő és szerda: 8:00-15:00 h, csütörtök: 7:00-19:00 h)

A hulladékszállítási információkról és ügyintézésről a www.dareh.hu oldalon tájékozódhat.

DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt.

TÁJÉKOZTATÓ

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szolgáltatási területen található hulladékudvarok 2020. május 18.-tól (hétfő) a megszokott nyitvatartási rend szerint üzemelnek.

(A hulladékudvarok nyitvatartási rendje az alábbi oldalon érhető el: https://www.dareh.hu/_bazis/hulladekgyujto-udvarok/ )

Kérjük, hogy a hulladék beszállítása során – az Operatív Törzs ajánlásaira figyelemmel – az új típusú koronavírus elleni védekezés érdekében, valamint az Önök és kollégáink egészségének és biztonságának megóvása céljából az alábbi óvintézkedéseknek megfelelően szíveskedjenek eljárni:

 • A hulladékudvar szolgáltatásainak igénybevétele során az ingatlanhasználó köteles a szájat és az orrot eltakaró eszközt (védőmaszk, sál, kendő) viselni.
 • Az ügyintézés során az 1,5 méteres védőtávolságot szükséges betartani, ha a hulladékudvarban egyszerre több ingatlanhasználó tartózkodik. Amennyiben az 1,5 méteres távolság nem tartható, a hulladékudvar kezelője jogosult ideiglenesen a hulladékudvar kapuját bezárni, az ingatlanhasználóknak sorra kerülésükig a kapun kívül kell várakozniuk.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2020. május 25.-től (hétfő) a kijelölt gyűjtőpontokon ismételten elhelyezhető a zöldhulladék a megszokott rend szerint. 

DAREH BÁZIS Nonprofit Zrt.

Ünnepi hulladékszállítási rend Szabadkígyóson

Tisztelt Ingatlanhasználók!

A DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. tisztelettel tájékoztatja Önöket, hogy pünkösd ünnepére való tekintettel a kommunális (vegyes) hulladékszállítás időpontja Szabadkígyóson az alábbi rend szerint változik:

Május 30-án, szombaton szállítják el a cég munkatársai a kommunális (vegyes) hulladékot június 1-e (hétfő) helyett az I. körzetben.

Kérjük, hogy a kukákat, minden esetben reggel 6 óráig szíveskedjen megfelelő állapotban az ingatlan elé vagy a gyűjtőpontra kihelyezni!

A közszolgáltatással kapcsolatos részletes információkról, ügyintézésről a www.dareh.hu oldalon tájékozódhat.

Együttműködésüket ezúton is köszönjük!

DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt.

TÁJÉKOZTATÓ

HULLADÉKUDVAROK NYITVA TARTÁSÁNAK ÁTMENETI SZÜNETELTETÉSE

A DAREH BÁZIS Nonprofit Zrt. a kialakult helyzetre való tekintettel 2020. március 23-tól (hétfő) határozatlan időre felfüggeszti a hulladékudvarok nyitva tartását.

Kérjük, hogy a hulladékudvaraink zárva tartása alatt hulladékot az udvar elé, a közterületre ne helyezzenek, mert az illegális hulladéklerakásnak minősül.

Megértésüket előre is köszönjük, az esetlegesen okozott kellemetlenségekért elnézésüket kérjük!

DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Ünnepi hulladékszállítási rend Szabadkígyóson

Tisztelt Ingatlanhasználók!

A DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. tisztelettel tájékoztatja Önöket, hogy a húsvéti ünnepre való tekintettel a hulladékszállítás időpontja Szabadkígyós településén az alábbi rend szerint változik:

Április 11-én, szombaton szállítják el a cég munkatársai a kommunális (vegyes) hulladékot április 13-i, hétfői gyűjtési nap helyett az I. körzetben.

Kérjük, hogy a kukákat, minden esetben reggel 6. óráig szíveskedjen megfelelő állapotban az ingatlan elé vagy a gyűjtőpontra kihelyezni!

A közszolgáltatással kapcsolatos részletes információkról, ügyintézésről a www.dareh.hu oldalon tájékozódhat.

Együttműködésüket ezúton is köszönjük!

DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt.

2020. évi hulladékgyűjtési naptár második negyedév

Hulladékszállítási ütemterv 2020

TÁJÉKOZTATÓ A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTŐ EDÉNYEK ÁTVÉTELÉRŐL

Tájékoztatjuk a szabadkígyósi lakosokat, hogy a szelektív hulladék gyűjtésére szolgáló edények a Szabadkígyósi Polgármesteri Hivatal titkárságán igényelhetők Az edény igényléséhez személyi igazolvány és lakcímet igazoló hatósági igazolvány szükséges. Az edény átvétele és ürítése díjmentes. Háztartásonként egy edény igényelhető. A szelektív hulladékgyűjtő edény átvételére jogosult minden szabadkígyósi lakos. A gyűjtő edények a közszolgáltató (DAREH Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt) tulajdonában vannak, és ha valamilyen okból megszűnik a közszolgáltatás igénybevétele, azokat vissza kell adni a tulajdonos részére. A sárga színű tartály a háztartásokban keletkező papír, műanyag és fém hulladék gyűjtésére szolgál. A vegyes hulladékot továbbra is az eddig használt hulladékgyűjtő edényben kell gyűjteni, és kihelyezni a közterületre az eddig megszokott szállítási napokon.

Elhelyezhető benne:

 • újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapírok, csomagolópapírok, kartondobozok, kiöblített italos kartondobozok (pl. tejes-, gyümölcsleves dobozok),
 • üdítős és ásványvizes PET palackok, kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai (pl. samponos, habfürdős flakonok),
 • háztartásban előforduló tiszta fóliák (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák), kimosott tejes-, joghurtos poharak,
 • különféle háztartási fémhulladékok és fémdobozok (italos-, és konzervdobozok).

A dobozokat, flakonokat lapítva kell az edénybe helyezni, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak, ezáltal minél több hulladék férjen a tartályba.

Kérjük, NE dobjanak bele:

 • élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papírzsebkendőt, szalvétát,
 • zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt,
 • CD lemezt, magnó- és videókazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), mert az újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott!
 • A fémhulladékok esetében fontos, hogy azok kiöblítve, tisztán kerüljenek a tartályba.

A tartályt nem ürítik ki abban az esetben, ha az települési szilárd hulladékot is tartalmaz! Ilyen esetben átválogatásra vonatkozó felhívást hagynak a helyszínen, és a tartályok tartalmának rendbetételéről, a nem odaillő hulladék kezeléséről az ingatlan tulajdonosának, vagy a lakóház kezelőjének kell gondoskodni.

TÁJÉKOZTATÓ A KOMPOSZTÁLÓ EDÉNYEK ÁTVÉTELÉRŐL

Tájékoztatjuk a szabadkígyósi lakosokat, hogy a komposztáló edények a Szabadkígyósi Polgármesteri Hivatal titkárságán igényelhetők. Az edény igényléséhez személyi igazolvány és lakcímet igazoló hatósági igazolvány szükséges.

Az edény igénylése és házhoz történő kiszállítása díjmentes.

Tájékoztatjuk a lakosokat, hogy amennyiben a komposztálás mellett döntenek, abban az esetben a kész komposzt elhelyezéséről saját maguknak kell gondoskodniuk.

Háztartásonként egy edény igényelhető. A komposztáló edény igénylésére jogosult minden szabadkígyósi lakos. Az edények a közszolgáltató (DAREH Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt) tulajdonában vannak, és ha valamilyen okból megszűnik a közszolgáltatás igénybevétele, azokat vissza kell adni a tulajdonos részére.

A fekete színű tartály a háztartásokban keletkező szerves hulladékok gyűjtésére szolgál. Használata azoknak ajánlott, akik növényt termesztenek, konyhakertet, virágágyást tartanak fenn. A komposztálással jó szervestrágya készíthető. A komposztálás olyan eljárás, amelyben a szerves hulladékból a lebomlási folyamatok során szerves anyag keletkezik, mely a talajba visszajuttatva javítja a talaj termőképességét és tápanyagutánpótlást nyújt a növények számára. Az edényt nem szabad folyamatos napsugárzásnak kitenni, mert hamar kiszárad, és lassul a lebomlás folyamata, valamint esővédett helyen kell tárolni, mert a túl sok nedvesség a korhadás és lebomlás helyett rothadást idéz elő. A komposztálóba rétegesen kell elhelyezni az anyagokat, így az edény belsejét könnyebben átjárja a levegő, és gyorsabban létrejön a komposzt. A komposztot időnként át kell forgatni, a láda alá nem helyezhető semmiféle borítás. A hulladékot aprítva kell a komposztálóba helyezni, és az elkészült komposztot felhasználás előtt át kell rostálni.

Mit helyezhetünk a komposztálóba:

Háztartásból:

 • Nyers zöldségek, levelek konyhai feldolgozásból
 • Gyümölcsök, magok, gyümölcshéj
 • Olajos magvak
 • Nyers gabona és liszt
 • Kávé, tea (akár szűrőpapírral együtt)
 • Fűszer és gyógynövények
 • Tojáshéj
 • Növényevő állatok ürüléke
 • Natúr papíráruk (pl. tojástartó, karton) – korlátozott mennyiségben

Kertből:

 • Lomb korlátlan mennyiségben, kivéve diófa
 • Levágott fű, lehetőleg kiszárítva, előrohasztva 
 • Apró gallyak felaprítva, vékony rétegben
 • Faforgács, gallyak, ágak (aprítás után)
 • Fahamu, de csak a fa hamuja (szén, vagy gyújtóspapír hamuja nem kerülhet bele)

Mit nem helyezhetünk a komposztálóba:

Háztartásból:

 • Nem tisztán növényi ételmaradékok
 • Hús, csont, állati eredetű zsiradék
 • Záptojás
 • Cigarettacsikk
 • Pelenka
 • Gyógyszerek, vegyszerek, veszélyes hulladékok
 • Fémek, üvegek, műanyagok
 • Festett és/vagy fehérített papírok (pl. magazinok)
 • Állati tetemek
 • Húsevő állatok ürüléke

Kertből:

 • Fenyőfa tűlevelek és ágak, tuja jellegű növények levelei, ágai
 • Építési törmelék
 • Kövek
 • Tégladarabok, cserépdarabok