Tisztelt Lakosság!

Aki otthon házisertést tart, azt kérjük, jelezze a helyi állatorvosnak, Dr. Lami Andrásnak hétköznap reggel 7.00 – 8.00 óráig az Iskola utca 10. szám alatt, vagy telefonon, a 06-20/5656-008 telefonszámon.

2019. december hónapban Békés megyében egy kilőtt vaddisznóban kimutatták az afrikai sertéspestis (ASP) kórokozóját. A vírus nagy ragályozó képességű fertőző betegséget okoz, melyre a házisertés és a vaddisznó fogékony. A betegség étvágytalansággal, levertséggel, lázzal, bőrvérzések megjelenésével és elhullással jár. A betegség iránt az ember nem fogékony. A betegség gyógyszerekkel és védőoltással nem kezelhető és nem előzhető meg. A betegség felszámolását csak szigorú igazgatási intézkedésekkel és a fertőzött állományok (állami kártalanítás melletti) leölésével lehet elvégezni.

A betegség megelőzése érdekében az alábbi járványügyi intézkedések szükségesek:

  • Előzetes összeírást követően valamennyi sertésállomány állatorvos által történő vizsgálata.
  • Az állattartó udvarba csak az állat gondozója járjon be. Az állatok gondozásához külön ruhát és lábbelit kell használnia.
  • Az állatok tartási helyére történő belépés előtt kéz- és lábbeli fertőtlenítést kell végezni.
  • Sertéseket vásárolni csak egyedi füljelzővel ellátva, állatorvosi bizonyítvánnyal együtt szabad.
  • A sertéseket élelmiszer hulladékkal (moslék) etetni TILOS!
  • Amennyiben a sertés megbetegszik vagy elhullik, azt azonnal jelentenie kell az állatorvosnak.
  • Etetésre csak olyan takarmányt szabad felhasználni, amely engedélyezett takarmány előállítótól származik. Saját termesztésű gabona akkor etethető, ha azt a felhasználás előtt legalább 30 napig vaddisznóktól elzártan tárolták.
  • A sertések alá szánt almot (szalma) a felhasználás előtt 90 napig olyan helyen kell tárolni, ahol vaddisznó nem férhet hozzá.

Mindannyiunk érdeke, hogy mind megyénk, mind Magyarország háztáji és nagyüzemi sertésállományát megvédjük az afrikai sertéspestis által okozott gazdasági károktól, ezért kérjük a fenti intézkedések betartását, és a hatóságokkal történő együttműködését.

Szabadkígyósi Polgármesteri Hivatal

    Kategóriák: Egyéb