Az értéktár bizottság 2024.09.25-i ülésén egyhangúlag elfogadta Pelyhéné Lipták Gabriella és Pálenkás Julianna javaslatát Balogh József polgármesteri munkásságának a Szabadkígyósi Értéktárba emelésére.

Balogh József polgármesteri munkássága

Balogh József Szabadkígyóson született 1940. október 9-én. Tanári pályáját a Szabadkígyósi Általános Iskolában töltötte, magyar-történelem szakos tanárként 1962-92-ig.

1998-ban lett Szabadkígyós polgármestere. Egész polgármesteri munkásságát áthatotta a tenni akarás, az értékek megőrzése és átadása mások, a következő generáció számára.

Legfontosabb törekvése a Kastély, a major megmentése, megőrzése, és felvirágoztatása. Fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy a kastélyt észre vegyék, és méltó helyre kerüljön épített örökségünkben.  Talán az motiválta legjobban, hogy gyermekkorát ebben a környezetben töltötte, történelemtanárként kutatta múltunkat, így természetesen a Wenckheimek történetét is. Amikor pedig lehetősége nyílt arra, hogy a Wenckheim család leszármazottaival személyesen is találkozhasson, aktívan elkezdte az örökségük feltárását és megőrzését.

2011-ben a falu vagyonkezelésébe került a kastély. 2022. március 20-án adták át a felújított kastélyt. Sajnos nem került vissza a falu fenntartásába. A kastély megújult, megszépült, és várja a látogatóit.

Balogh József polgármesteri munkássága alatt az összes középület megújult, és több új is épült. 2002-ben megépült a Fecskeház. 14 lakás várta a beköltöző fiatalokat. Elkészült a nyugdíjasház a majorban. Megújult a 100 -as istálló, és elkezdődött az Aranyménes II. élete Szabadkígyóson. 2004-ben kezdődött az iskola teljes felújítása, majd 2006-ban egy várva várt tornateremmel gazdagodott a település. 2011-ben megépült az IKSZT, majd a konyha is teljes felújításon ment át. Az óvoda korszerűsítése több ütemben valósult meg, kezdetben egy, majd kétcsoportos bölcsőde kialakítása vált lehetővé településünkön. Új orvosi rendelő épült. Megújult a Művelődési ház, és teljes energetikai korszerűsítésen ment át a polgármesteri hivatal is. A régi orvosi rendelőből civil házat alakítottak ki.

Teljes csatornázás valósult meg a településen, és kialakították a vízelvezető árkokat.

Az összes utca szilárd burkolatot kapott.

Folyamatosan karbantartott a sportpálya, és a sportpálya épülete is ezen időszak alatt épült meg.

Megújult a Kossuth tér, a Kossuth szobor. Diadalkapu épült a majornál, egy nagy székelykapu kapott helyet a lovardánál, Trianoni emlékmű a Kossuth téren.

A temető karbantartása folyamatos, ravatalozó, új járda épült és világításkorszerűsítés valósult meg.

A majorban megújult a svájceráj, felújították először az intézői lakot, majd a Postamúzeumot alakítottak ki.

A Wenckheim kerékpárút megépítése kapcsán a teljes kerékpárút hálózat megújult Szabadkígyóson, és a település bekapcsolódott a Wenckheim kerékpárút hálózatába.

Testvértelepülési kapcsolatot hozott létre Polgármester Úr Kígyós településsel.

Elmondható, hogy Balogh József munkássága az egész falu életére kihatással van, egészen a kisgyermekektől kezdve az idősekig. A 26 év alatt a teljes falu megújult a majortól a Vízmű kövesútig. A középületek teljes felújításon estek át, korszerűsödött, újak épültek.

Indokolás az értéktárba történő felvétel mellett: Balogh József polgármester úr 26 éven keresztül Szabadkígyós múltjának őrzésével és jövőjének fejlesztésével kiemelkedő munkát végzett. Méltónak tartjuk arra, hogy a Szabadkígyósi Értéktárba munkássága bekerüljön.

Kategóriák: Egyéb